top of page
MARITIEM

Elektrisch varen is stil, rustig en milieuvriendelijk. Dit zal enerzijds een motivatie zijn om voor elektrisch varen te kiezen, anderzijds

kan regelgeving binnen een bepaald vaargebied een rol spelen in deze keuze.

Er bestaan diverse oplossingen als elektrische aandrijving binnen de maritieme toepassingen. De belangrijkste overweging hierbij is de keuze voor een binnen- of buitenmotor oplossing. Voor beide oplossingen heeft EMT een zeer uitgebreid assortiment.

Buitenboord POD aandrijvingen

Een buitenboord oplossing als POD-aandrijving kan momenteel in de vermogensklassen van 0,7kW tot 125kW bij een toerental van 1500 omw./min. worden aangeboden. Andere vermogens en of toerentallen zijn uiteraard op aanvraag mogelijk. Deze elektromotoren zijn sinds enkele jaren voor diverse klanten in productie waarmee EMT een schat van kennis en ervaring heeft kunnen op doen in het doorontwikkelen en verbeteren van deze systemen. Bij buitenboordmotoren is de slanke vorm van de elektromotor vaak een pré. Om die reden maakt EMT in deze applicatie meestal gebruik van een permanent magneet motor principe.

Mocht u specifieke wensen hebben ten aanzien van uw uitvoering of prestaties voor kleine, middel of grotere series, dan zullen wij de mogelijkheden met u evalueren om te komen tot een geschikte oplossing.

Binnenboord motoren

Een binnenboord motor wordt meestal opgesteld in de machinekamer van de boot en dient tevens als hoofdaandrijving. Afhankelijk van de beschikbare ruimte in de machinekamer en omstandigheden zal het type elektromotor en koelingstype van de motor worden geselecteerd. Denk hierbij aan een natuurlijke koeling, ventilatie of als watergekoelde (mantel) uitvoering van de elektromotor.

Binnenboordmotoren kunnen uit diverse motortypen bestaan. Naast permanent magneet oplossingen kunnen ook asynchroonmotoren worden ingezet voor zowel lagere spanningen (24-120VDC) tot hogere spanningen (144-650VDC).

Binnenboord motoren van EMT zijn ter beschikking binnen de vermogensklassen vanaf 4kW tot en met 250kW. Afwijkende spanningen en vermogens kunnen tevens worden aangeboden.

logoEMT new-color.png
bottom of page